بلبل خرما نگهداري و تغذيه آن

بلبل خرما نگهداري و تغذيه آن
اين پرنده در بين درختان, بوته ها و مخصوصاً تمشک زارها و باغهاي خرما و در نزديکي يا داخل درختان مناطق مسکوني به سر برده و روي بوته ها و درختان آشيانه مي سازد. در ايران بومي و فراوان بوده و پيش از اين در مناطق جنوبي کشور يافت مي شد ولي...
نام راسته : Passeriformes
نام خانواده : Pycnonotidae
نام انگليسي : White-eared bulbul
نام علمي : Pycnonotus leucogenys
سايرنام هاي محلي : بلبل خرما، بلبل
مشخصات عمومي:
پرنده اي به اندازه 18 سانتيمتر با سر سياه رنگ و لکه بزرگ سفيد در گونه ها بوده و نژادي از آن که در ايران يافت مي شود Leucotis  است که تاجي بسيار کوتاه در انتهاي تارکش ديده مي شود . پرهاي پوششي زير دم اين پرنده زرد رنگ بوده و نوک دم به طور مشخصي سفيد و بدن آن خاکستري رنگ است. پاها و چنگال تيره رنگ دارد.
پرهاي بخش‌ بالايي بدن قهوه‌اي و دمي تقريبا سرخ دارد. قسمت زير بدن مايل به سفيد و پر زير دم به رنگ زرد و يا قرمز است. پرنده بيشتر در سوراخ درختان و طول جويبارها و در واحات سرسبز به سر مي‌برد. غذاي اصلي بلبل را حشرات تشکيل مي‌دهند. پرنده نابالغ خال خال ولکه لکه‌است، اما به آساني از روي اندازه? بزرگتر دم بلوطي رنگ و سطح شکمي سفيدتر از سينه سرخ تميز داده مي‌شود.
در بيشه‌هاي مرطوب، پرچين‌هاي انبوه لانه مي‌سازد، در نزديکي زمين درون بوته‌هاي خار و گزنه کاملا پنهان مي‌شود.
تشخيص پرنده نر از پرنده ماده:
بلبل خرما داراي سر و گلوي سياه با لکه بزرگ سفيد در ناحيه گونه، سطح پشتي قهوه‌اي روشن، سطح شکمي خاکستري چرک، پوشپرهاي زير دمي زرد ونارنجي و دم سياه بانوع سفيد. روي سر اثري از کاکل دارد. پرنده‌اي پر سر وصدا مي‌باشد. پرنده نر و ماده مشابه هستند اما جسارت به صورت کاملا مشخص در جنس نر بيشتر است و پرها و همچنين رنگ چشمها از جلاي بيشتري برخوردار مي باشد.
پراکندگي:
به طور کلي بلبل خرما در مناطق پست و بياباني کشورهاي پاکستان ، افغانستان ، ايران ،عراق ، بحرين و بخش هايي از هند زندگي مي کند .
اين پرنده در درختان و بوته ها و مخصوصاً تمشکزارها و باغهاي خرما و در نزديکي يا داخل درختان مناطق مسکوني به سر برده و روي بوته ها و درختان آشيانه مي سازد. در ايران بومي و فراوان بوده و پيش از اين در مناطق جنوبي کشور يافت مي شد ولي در سالهاي اخير در اغلب شهرها يا از قفس رها شده و يا خود را به مناطق شمالي تر و مرکزي کشور رسانده و به خوبي با اين مناطق سازگار شده است. محل زيست آن اغلب باغات و نخلستان‌ها و جاهاي پر درخت است گاهي هم در نقاط کم درخت ديده مي‌شود.
تغذيه:
غذاي اصلي آن همچنان که از نامش بر مي‌آيد بيشتر ميوه درخت خرما و ساير ميوه هاست. در ليست غذاي او حشرات و ملخ‌ها و کرم نيز جايگاه ويژه‌اي دارد . لانه‌اش را اغلب بر روي شاخه درختان موجود مي‌سازد. توليد مثل آنها در اواسط ماه‌هاي ارديبهشت و خرداد صورت مي‌گيرد.جنس ماده‌ از 4 تا 6 تخم قهوه‌اي زيتوني همراه با لکه هاي ريز سياه مي‌گذارد.
پرنده نر و ماده به نوبت 14 تا 15 روز روي تخم مي‌خوابند و سپس والدين جوجه‌ها را با کرمها تغذيه مي‌کنند که در حدود بين 250 تا 300 کرم در روز براي دو جوجه مي‌آورند.
بعد از 15 روز جوجه‌ها آشيانه را ترک مي‌کنند. تغذيه جوجه‌ها تا زمان پرواز که يک ماهي به طول مي‌انجامد بر عهده والدين است.
بلبل خرما از جمله آفات درخت خرما محسوب مي‌شود زيرا شهد خرماهاي رسيده را مي‌خورد و در نتيجه آن خرماها يا مي‌ريزد و يا حشرات در آن تخم مي‌گذارند وقوع اين امر موجب خسارت عمده‌اي مي‌شود. بلبل خرما را بعضا به جهت آواز خواني و انس گرفتن سريع با محيط خانه و انسان ? دست آموز و نگهداري مي‌کنند. اين پرنده چنانچه محيط امني برايش فراهم شود مي‌تواند در خانه لانه‌سازي و توليد مثل نمايد.
آواز:
اين پرنده آوازي دلنشين و قطعه قطعه دارد که زيباترين آواز را در فصل جفت گيري سر مي دهد. ولي از نظر زيبايي و تنوع آواز هيچگاه به پاي پرنده آواز خواني مثل قناري نمي رسد.
http://www.negahak.com/infoshow.aspx?id=929

تاریخ ارسال: 1390/10/11
تعداد بازدید: 1617
ارسال نظر